Pentair Fleck 3150 Tandem Su Yumuşatma Sistemi: 12–24 m³/saat Sürekli Yumuşak Su
Pentair Fleck 3150 tandem su yumuşatma sistemi; 2″ tam akışlı Fleck 3150 kontrol valfi ve su sayaçlarıyla çalışan, sürekli akışa uygun ağır hizmet tipi bir yumuşatma sistemidir. İki reçine tankından biri servis verirken diğeri rejenere edilir ya da beklemede tutulur; böylece tesisin yumuşak su beslemesi kesilmez. 24″ × 72″, 30″ × 72″, 36″ × 72″ ve 42″ × 72″ olmak üzere dört tank boyutu vardır. Her tank 300–900 litre reçine alır ve servis debisi modele göre 12–24 m³/saat arasındadır.
Fleck 3150 Tandem Sistemin Öne Çıkan Özellikleri
- 2″ tam akışlı Fleck 3150 valf: Tam 2″ geçişli valf yapısı, 24 m³/saate kadar servis debilerine uygundur.
- Sayaçla başlatılan rejenerasyon: Su sayaçları servise giden suyu ölçer; tankın kapasitesi dolduğunda rejenerasyon başlar.
- Kesintisiz besleme: Rejenerasyon sırasında servis diğer tanktan sürdürülür; tesis günün 24 saati yumuşak su alır.
- Büyük reçine hacmi: Tank başına 300–900 litre reçine, iki rejenerasyon arasında uzun servis süreleri sağlar.
- Aynı yükseklikte dört çap: Tüm tanklar 72″ yüksekliktedir; çap büyüdükçe reçine miktarı ve servis debisi artar.
Fleck 3150 Tank Boyutu Seçenekleri
| Seçenek | Model | Reçine | Bağlantı | Servis debisi |
| 24" x 72" Tanklı | ST-300 | 2 × 300 litre | 2″ | 12 m³/saat |
| 30" x 72" Tanklı | ST-500 | 2 × 500 litre | 2″ | 20 m³/saat |
| 36" x 72" Tanklı | ST-750 | 2 × 750 litre | 2″ | 24 m³/saat |
| 42" x 72" Tanklı | ST-900 | 2 × 900 litre | 2″ | 24 m³/saat |
ST-750 ve ST-900 modelleri aynı debiyi verir. ST-900'ün tanklarındaki fazladan 150'şer litre reçine, her döngüde daha fazla su yumuşatılmasını ve rejenerasyonların seyrekleşmesini sağlar.
Fleck 3150 Tandem Sistem Teknik Özellikler
| Özellik | Bilgi |
| Marka ve model | Pentair Fleck 3150 tandem (dubleks) su yumuşatma sistemi |
| Kontrol valfi | Fleck 3150, 2″ tam akışlı |
| Rejenerasyon kontrolü | Su sayaçlı (volumetrik) |
| Tank boyutları | 24″ × 72″, 30″ × 72″, 36″ × 72″, 42″ × 72″ |
| Reçine | Tank başına 300–900 litre |
| Servis debisi | 12–24 m³/saat (modele göre) |
| En yüksek servis hızı | 1 m³ reçine başına 40 m³/saat |
| Çalışma basıncı | En az 2 bar, en fazla 8 bar |
| Tasarım debisinde basınç kaybı | Yaklaşık ¾–1 bar |
| Rejenerasyon kimyasalı | Su yumuşatma tuzu (granül veya tablet NaCl) |
Fleck 3150 Tandem Sistem Nasıl Çalışır?
Sertlik, suda çözünmüş kalsiyum ve magnezyum iyonlarından kaynaklanır. Tanklardaki katyonik reçine bu iyonları yakalayıp yerine sodyum bırakır; çıkan su yumuşak sudur. Reçinedeki sodyum belirli bir miktar sudan sonra tükenir ve reçinenin tuzlu suyla yeniden yüklenmesi gerekir.
Dubleks düzende iki tank aynı işi sırayla yapar. Sayaç, serviste olan tankın işlediği suyu takip eder; kapasite dolduğunda servis akışı ikinci tanka geçer, ilk tank ters yıkama, tuzlu su emme ve durulama adımlarından geçirilip beklemeye alınır. Bu düzen, su talebi gün içinde büyük farklar gösteren ve yumuşak suyun hiç kesilmemesi gereken tesisler için uygundur.
Ön arıtma: Demir ve mangan 1 mg/L'nin üzerindeyse ya da su tortu taşıyorsa yumuşatıcıdan önce filtrasyon yapılmalıdır. Tortu filtrelerinin görevini
sediment filtre nedir? yazımızda anlattık.
Fleck 3150 İçin Kapasite Hesabı
Yumuşatıcının bir döngüde işleyebileceği su miktarı; reçine hacmine, giriş suyunun sertliğine ve rejenerasyondaki tuz miktarına bağlıdır. Kapasite tablosunda bu modellere karşılık gelen değerler şöyledir:
| Reçine (her tank) | 100 ppm'de | 200 ppm'de | 300 ppm'de | Tuz / rejenerasyon |
| 500 litre (ST-500) | 250 m³ | 125 m³ | yaklaşık 83,5 m³ | 70 kg |
| 750 litre (ST-750) | 375 m³ | 187,5 m³ | yaklaşık 125 m³ | 105 kg |
Tablo, reçinenin litresi başına 140 g tuz kullanıldığı varsayımına dayanır; 300 ve 900 litrelik tankların kapasitesi aynı oranla reçine hacmine göre hesaplanır. Günlük tüketimi bir döngü kapasitesine bölerek rejenerasyon sıklığını bulabilirsiniz. Yumuşatılmış suyun kullanımdaki etkilerini yumuşak suyun özellikleri yazımızda okuyabilirsiniz.
Fleck 3150 Sistemde Tuz ve Bakım
- Rejenerasyon başına tuz ihtiyacı yüksek olduğu için tuz tankı hacmi buna göre seçilmelidir; boyutlandırma tablosunda 500 ve 750 litrelik reçine için 1000 litrelik tuz tankı öngörülür.
- Tuz tankında çözünmeyen kalıntı ve çamur birikmesini önlemek için katkılı ya da düşük saflıktaki tuzlar yerine yalnızca su yumuşatma tuzu tercih edilmelidir.
- Tuz seviyesi düzenli kontrol edilmeli, tuzlu suyun doygun kalması için tank tamamen boşalmadan tuz eklenmelidir.
- Valf ayarları, sayaçlar ve sızdırmazlık için periyodik servis yapılması önerilir.
Farklı hacimlerdeki depolar için tuz tankları, büyük ölçekli projeler için endüstriyel su arıtma sayfalarımıza bakabilirsiniz.
Musluktan içme suyu almak isteyen evler ve ofisler için su arıtma cihazı modellerimizi de inceleyebilirsiniz. Kesintisiz yumuşak su gereken yerlerde tandem yumuşatma sistemleri tercih edilir. Proses ve evsel atık sular için atık su arıtma cihazları ayrı bir çözüm grubudur. Blogumuzdaki su yumuşatma cihazı nedir ve ne işe yarar yazısında konuyu ayrıntılı anlattık.
Fleck 3150 Tandem Su Yumuşatma Sistemi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Fleck 3150 sistemi hangi debiler için uygundur?
Servis debisi 24″ × 72″ tanklı ST-300 modelinde 12 m³/saat, ST-500'de 20 m³/saat, ST-750 ve ST-900'de 24 m³/saattir. Kısa süreli tepe akışlar tolere edilir, ancak çıkışta sertlik kaçağı görülebilir.
ST-750 ile ST-900 arasında nasıl seçim yapılır?
İki model aynı debiyi verir. Günlük tüketim ve sertlik yüksekse, her döngüde daha fazla su yumuşatan ST-900 rejenerasyon sayısını ve buna bağlı ters yıkama suyunu azaltır.
Rejenerasyon sırasında yumuşak su kesilir mi?
Hayır. Bir tank rejenere edilirken servis diğer tanktan sürdürülür. Bu yüzden sistem, yumuşak suyun sürekli gerektiği proseslerde tek tanklı cihazlara göre daha güvenle kullanılır.
Sistemde hangi tuz kullanılmalı?
Granül ya da tablet biçiminde, su yumuşatma amacıyla üretilmiş saf tuz kullanılmalıdır. ST-750 tankı bir rejenerasyonda yaklaşık 105 kg tuz harcadığı için tuzun 25 kg'lık torbalar hâlinde yeterli miktarda stokta tutulması işletmeyi kolaylaştırır.
Yumuşatıcıdan önce hangi ön arıtma gerekir?
Tortu taşıyan sularda kum veya tortu filtresi, demir ve manganın 1 mg/L'yi aştığı sularda demir-mangan giderimi gerekir. İhtiyaç, su analizine göre belirlenir.